Tag Archives: Tips Parenting

Khasiat Kurma untuk Si Kecil Anda

      No Comments on Khasiat Kurma untuk Si Kecil Anda

Dah nak puasa ni kan, jom cerita pasal kurma. Siapa suka kurma angkat tangan. Di rumah kami kurma bukan hanya di makan di bulan puasa sahaja. Kedua-dua anak Mama ini memang suka sangat makan kurma. Jom kita kongsikan kebaikan kurma untuk si comel. Menurut kajian yang telah di jalankan oleh saintis Mesir, jus kurma dapat membantu memanaskan badan dan mencerdaskan… Read more »

Kenapa bayi menangis ?

      No Comments on Kenapa bayi menangis ?

Bayi anda sering menangis? Bayi menangis adalah perkara tapi kalau tangisan nya berlarutan kena ambil perhatian ye Mommies. Jika bayi menangis kurang 5 minit, jangan risauyi mungkin perlukan lebih perhatian. Jika bayi menangis lebih 5 minit , periksa adakah bayi anda DEMAM – suhu normal manusia ialah 36.5 dan 37.5 darjah celcius. Tapi kalau bayi tidak demam, adakah dia sakit?… Read more »

Patutkah Penggunaan Walker, Baby Bouncer dan Jumper ?

Ada banyak kontroversi tentang penggunaan walker, baby bouncer dan jumper.   Terdapat banyak juga kemalangan bayi yang melibatkan penggunaan produk ini. Jadi persoalannya, patutkah ibu-ibu menggunakan produk ini ? Boleh. Tapi, MODERATION is key. Dengan kata lain, bersederhanalah dengan penggunaannya. Jom admin rungkaikan sedikit bahaya penggunaan produk ini supaya ibu-ibu boleh cakna dan elak mana yang boleh. Ibu perasan tak… Read more »

5 Makanan untuk Minda Anak

      No Comments on 5 Makanan untuk Minda Anak

Assalammualaikum, entry kali ini adalah panduan untuk Mommies termasuk MamaNurs ni mencari makanan yang baik dan berkhasiat . Hidangan yang sihat membantu perkembangan otak anak-anak kita. Check it out ! 1. Madu kaya dengan fruktosa iaitu gula ringkas yang boleh diserap terus ke dalam darah untuk memberi tenaga segera. Para penyelidik menggelar madu sebagai agen untuk mencerdaskan otak.  Sabda Rasulullah… Read more »

TIPS SEBELUM ANAK TIDUR

      No Comments on TIPS SEBELUM ANAK TIDUR

Saya ada baca one of my customer share di status Whatsaap dia dan saya pun minta la nota yang lebih details supaya info menarik ini dapat di kongsikan kepada lebih ramai ibu bapa. Thanks to Puan Syuhada.  Apa Nak Buat Sebelum Anak Tidur? Jauhkan anak kita daripada CAHAYA segala jenis gadget dan TV sebelum masuk waktu tidur Kena elakkan cahaya… Read more »

Hati-hati dengan Gula Tersembunyi

      2 Comments on Hati-hati dengan Gula Tersembunyi

Ibu-ibu bila beli makanan kat anak-anak tengok tak senarai kandungannya di belakang ? Zaman sekarang ramai pengusaha mengambil kesempatan dengan mengiklankan pemakanan untuk kanak-kanak yang diwarkan sebagai TIADA GULA TAMBAHAN tetapi sebenarnya ada berbondong-bondong gula yang tersembunyi. Gula adalah sukrosa, oleh itu pengusaha berani meletakkan iklan sedemikian asalkan mereka tidak meletakkan Sukrosa didalam makanan. Dari segi undang-undang, mereka pun betul… Read more »

Tips Mama anak tak nak ke Sekolah?

      No Comments on Tips Mama anak tak nak ke Sekolah?

Semalam ada sorang mak ni, masalah anaknya sama la macam kakak dina ni. Tak nak g sekolah.Tapi Alhamdulillah kakak dina dah ceria dah..Dah nampak macam seronok gi sekolah. Dah mula bercerita apa2 yang menarik kat sekolah. Berbalik pada mak tadi dia cuba la nk usaha dengan Calm Time balm. Manatau anak dia akan lebih bertenang. Sebab mak pun dah naik… Read more »