Tag Archives: Sembelit

Anak 6 bulan sembelit

      No Comments on Anak 6 bulan sembelit

Hi Semua, risau nya la mak-mak semua bila anak sembelit. Mana tak nya, kesian merah-merah muka meneran tapi tak keluar-keluar jugak. Menangis usah cakap la kan. Sedihnya la kan Minggu lepas saya dapat whatsaap dari seorang ibu. Anaknya baru start solid food. Sejak tu la anaknya sembelit. Jadi dia nak cuba T-Rub untuk anaknya tu.  Hari ni saya follow up… Read more »

Manfaat Minyak Pati Tangerine – T-Rub

      No Comments on Manfaat Minyak Pati Tangerine – T-Rub

Assalammualaikum Semua, Salah satu minyak pati yang ada dalam T-Rub ialah Tangerine.  Minyak pati Tangerine, sama dengan minyak pati sitrus lain, ia di hasilkan dengan menekan kulitnya. Minyak pati Tangerine mempunyai rasa manis dan ringan dengan bau segar. Berbanding dengan minyak pati sitrus lain, minyak pati ini lebih ringan atau lebih halus. Manfaat Minyak Essential Tangerine  Antibakteria, anti-spasmodik, regenerasi yang… Read more »

Cara Mengatasi masalah bayi sembelit

      No Comments on Cara Mengatasi masalah bayi sembelit

nak sembelit ker ? Alahai siannya la anak kecik-kecik dan sembelit. Masalah sembelit dalam kalangan bayi memang selalu berlaku. Keadaan ini selalunya membuatkan ibu-ibu berasa susah hati. Yelah, ibu mana yang tahan melihat anak menangis sampai merah muka meneran sakit perut? Kesian kan bayi sembelit. . Bagi bayi yang lebih berusia dan sudah mula makan makanan pejal, simptom-simptom sembelit termasuklah:… Read more »

Petua Atasi anak Sembelit

      No Comments on Petua Atasi anak Sembelit

Kesiannya kalau tengok anak sembelit kan. Merah-merah muka meneran, menjerit selagi tak keluar. Siannya la anak. Sembelit pada kanak-kanak adalah masalah yang biasa. Kanak-kanak sembelit kerana mempunyai pergerakan usus yang jarang atau kurangnya najis. Masalah sembelit pada kanak-kanak selalunya bersifat sementara. Salah satu sebab terjadinya sembelit ialah diet. Jom Mama nak share 5 tips menangani masalah sembelit di kalangan anak-anak…. Read more »

Tips Anak Sembelit dari Puan Yatie Eimra

      No Comments on Tips Anak Sembelit dari Puan Yatie Eimra

Sembelit ni perkara biasa jer dikalangan bayi & kanakĀ². AnakĀ² yang susah/cerewet makan pn xterkecuali alami masalah ni sebab pengambilan susu formula yang banyak. Bagi kes anak macam ni – Menurut pediatrik, susu susah nk hadam & akan diserap masuk dalam usus. Bila anak kurang makan lak, lg la lambat isi perut nak penuh. Najis dok terperam je dlm usus… Read more »

Tasneem Naturel Balm – T-Rub

      1 Comment on Tasneem Naturel Balm – T-Rub

  Assalammualaikum Semua…hai… Harini saya nak share satu lagi Balm yang terdapat dalam rangkaian Produk Tasneem Naturel iaitu T-Rub Mama risau anak kembung perut sakit perut, perut sebu, cirit birit, susah nak membuang, ketidakhadaman, sembelit? Senang cerita perut tak selesa. Atasi masalah ini dengan T-Rub Balm Tasneem Naturel. Ia bertindak seperti minyak telon/ yu yi, membantu membuang angin dalam perut,… Read more »

Ibu Hamil dan Berpantang Sembelit – 4 Testimoni

Sembelit semasa hamil dan berpantang sangat mengerikan, Alhamdulillah saya tidak pernah mengalaminya, tapi ramai di kalangan kita mengalaminya. Sehinggakan ada yang yang buasir pula dan serik untuk hamil lagi. Sembelit adalah masalah biasa semasa kehamilan. Kira-kira 30 hingga 40 peratus wanita hamil mengalami sembelit. Salah satu punca ialah peningkatan hormon progesteron yang memperlahankan pergerakan makanan melalui salur penghadaman, ini menjadikan ibu hamil… Read more »