Category Archives: Petua

DIY – Masker Mudah di Rumah

      No Comments on DIY – Masker Mudah di Rumah

Mari kita lihat senarai bahan-bahan yang boleh dijadikan masker mudah di rumah untuk mendapatkan kulit yang cerah sekata dengan mudah. 1 – Air Teh Hijau bersama Madu Antioksida pada air teh hijau dapat membantu untuk menyingkirkan toksin dan radikal bebas daripada kulit. Tambahkan sedikit madu sebagai agen anti-bakteria yang mampu melembapkan kulit sekaligus menjadikan kulit lebih halus dan lembut. Untuk… Read more »

Badan Berangin – Cubalah Air Rebusan Serai Halia Lemon

Permandangan di pagi hari depan rumah Mak Biasalah musim buah durian ni, balik-balik kampung jer walaupun kami tak ada dusun tapi rezeki nya macam ada 10 pokok.Haha…Makan durian puas-puas sebelum balik Shah Alam, bukan setakat buah, kuah durian, tempoyak. Alhamdulillah Rezeki. Dah sedap2 di tekak tu, esoknya badan terus rasa berangin, sakit-sakit badan. Teringat nak buat rebusan halia, tengok di… Read more »

6 Cara Meghilangkan Batuk Anak

      No Comments on 6 Cara Meghilangkan Batuk Anak

Batuk! Musim-musim sekejap panas sekejap sejuk ni batuk pun susah nak hilang.Sebenarnya batuk ni berperanan dalam membersihkan iritasi dan infeksi dari tubuh, tetapi batuk terus-menerus dapat mengganggu rutin seharian anak. Ada banyak kemungkinan penyebab batuk, termasuk alergi, infeksi dan sebagainya. Beberapa petua dapat membantu melegakan batuk bagi anak Mommies. 6 Petua Melegakan Batuk ini adalah yang MamaNurs sendiri guna untuk… Read more »

Petua Madu : Melegakan Masalah GASTRIK

      No Comments on Petua Madu : Melegakan Masalah GASTRIK

Assalammualaikum Semua….Semoga anda semua dalam keadaan sihat walafiat…Hari ni sayanak bagi Petua sikit ..eh bukan nak bagi nak SHARE hasil dari tertengok..ternampak dari FB Page Dr Zubaidi Hj Ahmad tentang persoalan Madu dan Gastrik 😉 MADU MELEGAKAN MASALAH GASTRIK “Salam doktor. Ibu saya sering mengalami pedih perut dan selalu muntah selepas berbuka pada tahun lepas. Yang hairan ketika berpuasa, beliau… Read more »

Petua Batuk dan Asthma

      No Comments on Petua Batuk dan Asthma

Assalammualaikum Semua..Bz ke mak-mak semua. Nak share satu petua ni. Siapa tau daun apa ni? Nih dia daun herba bangun-bangun. Kalau ada batuk,asthma ke boleh la cuba ni. Caranya,rebus dengan air untuk dapatkan ekstranya dah sejuk minum. Sonang kan.. Lagu satu cara,ada kakak ipar tunjukkan ialah kunyah dan telan daun yang area pucuk tu. Tapi jangan lupa basuh dulu tau😊… Read more »

Tips Kulit Cantik Menggunakan Bahan di Dapur

Air Teh Hijau bersama Madu Antioksida pada air teh hijau dapat membantu untuk menyingkirkan toksin dan radikal bebas daripada kulit. Tambahkan sedikit madu sebagai agen anti-bakteria yang mampu melembapkan kulit sekaligus menjadikan kulit lebih halus dan lembut. Untuk menjadikannya masker, tambah 1 cawan air teh hijau (yang telah disejukkan) bersama 1/2 sudu madu dan 2 sudu tepung beras. Sapukan pada… Read more »

Petua Kecilkan Pori

      No Comments on Petua Kecilkan Pori

Selain menggunakan TONER untuk mengecilkan pori, ada banyak lagi cara lain untuk dicuba buat mereka yang mempunyai masalah pori-pori besar. Ada satu cara yang paling MUDAH tapi cukup BERKESAN. Mesti uolls ada bahan-bahan ni kat dapur tak kiralah ibu-ibu ke pelajar universiti kat rumah sewa ke. Pasti ada ! Sebab bahan yang diperlukan hanyalah TELUR PUTIH dan GULA. YA. Hanya… Read more »

Tips Untuk Kulit Berminyak

      No Comments on Tips Untuk Kulit Berminyak

Anda mempunyai kulit jenis berminyak ? Jangan risau, ada beberapa TipsCantik yang anda boleh amalkan untuk mengurangkan masalah ini ! 😉 ✅ Elakkan makanan berminyak, fast food dan air gas “You are what you eat”, Makanan tersebut boleh menyebabkan kulit anda lebih berminyak jadi elakkan seboleh mungkin. ✅ Amalkan buah-buahan dan sayuran Bukan dapat kurangkan masalah kulit berminyak je, dapat… Read more »

6 PETUA HILANGKAN BATUK BAYI DAN KANAK-KANAK

Bila anak batuk ibu ibu memang risau kan. Nak pulak anak yang semput.Jom tengok 6 Petua Hilangkan Batuk Anak-Anak : 1. Rehat secukupnya Ibu bapa perlu mengelakkan bawa anak keluar ke tempat-tempat sesak dan ramai orang kerana anak akan berasa terlalu letih dan melambatkan proses penyembuhan. Selain itu, ianya juga akan menyebabkan virus tersebar kepada kanak-kanak lain. 2. Tepuk percussion… Read more »

T-Rub bantu Mama sakit perut berangin

      No Comments on T-Rub bantu Mama sakit perut berangin

Ni memang bff Mama Nurs, kalau makan labu ke ubi ke minum air teh ke mulalah perut berangin..orang berangin je paham macam mana rasanya..satu badan rasa xselesa. Ada yg tanya sesuai ke dengan dewasa? Dah cuba dah memang serasi la dengan diri sendiri. Dah try gak kat Uwan2 diorg memang serasi gak… Kalau rasa mabuk naik kereta tu sapu2 gak… Read more »