Category Archives: Parenting

Susu Kambing Untuk Ibu Hamil

      No Comments on Susu Kambing Untuk Ibu Hamil

Ramai tahu bahawa susu kambing sangat berkhasiat dan bagus untuk ibu hamil. Tapi tahukah anda KENAPA ? ✅ Susu kambing tinggi Vitamin B2 yang bantu mengekalkan sistem imun badan yang baik untuk ibu kerana ibu mengandung lebih mudah dijangkiti penyakit sewaktu mengandung. (lemah imun) ✅ Susu kambing menyediakan kalsium untuk ibu dan bayi, terutamanya untuk tumbesaran tulang bayi. Dengan 3-4… Read more »

Tips Menyusu Bayi 0-2 Minggu

      No Comments on Tips Menyusu Bayi 0-2 Minggu

#TipsParentingMNM kali ini menjawab satu persoalan yang kebanyakan ibu bapa muda hadapi. Sewaktu anak baru lahir, dalam lingkungan 0-2 minggu, bayi lebih gemar tidur daripada menyusu. Ini menjadi masalah jika berat badan bayi tidak meningkat mengikut graf umur ataupun jika bayi mempunyai masalah kuning. (jaundice) Untuk kedua-dua masalah diatas, ibu bapa digesa untuk kerapkan penyusuan. Di sinilah masalahnya. Bayi kuning… Read more »

Petua Atasi anak Sembelit

      No Comments on Petua Atasi anak Sembelit

Kesiannya kalau tengok anak sembelit kan. Merah-merah muka meneran, menjerit selagi tak keluar. Siannya la anak. Sembelit pada kanak-kanak adalah masalah yang biasa. Kanak-kanak sembelit kerana mempunyai pergerakan usus yang jarang atau kurangnya najis. Masalah sembelit pada kanak-kanak selalunya bersifat sementara. Salah satu sebab terjadinya sembelit ialah diet. Jom Mama nak share 5 tips menangani masalah sembelit di kalangan anak-anak…. Read more »

Hati-hati dengan Gula Tersembunyi

      2 Comments on Hati-hati dengan Gula Tersembunyi

Ibu-ibu bila beli makanan kat anak-anak tengok tak senarai kandungannya di belakang ? Zaman sekarang ramai pengusaha mengambil kesempatan dengan mengiklankan pemakanan untuk kanak-kanak yang diwarkan sebagai TIADA GULA TAMBAHAN tetapi sebenarnya ada berbondong-bondong gula yang tersembunyi. Gula adalah sukrosa, oleh itu pengusaha berani meletakkan iklan sedemikian asalkan mereka tidak meletakkan Sukrosa didalam makanan. Dari segi undang-undang, mereka pun betul… Read more »

Tips Mama anak tak nak ke Sekolah?

      No Comments on Tips Mama anak tak nak ke Sekolah?

Semalam ada sorang mak ni, masalah anaknya sama la macam kakak dina ni. Tak nak g sekolah.Tapi Alhamdulillah kakak dina dah ceria dah..Dah nampak macam seronok gi sekolah. Dah mula bercerita apa2 yang menarik kat sekolah. Berbalik pada mak tadi dia cuba la nk usaha dengan Calm Time balm. Manatau anak dia akan lebih bertenang. Sebab mak pun dah naik… Read more »

Bayi tidur lena ibu bahagia – Sleep Time

      No Comments on Bayi tidur lena ibu bahagia – Sleep Time

Anak-anak susah nak tidur? Pukul 2-3 pagi Mama Ayah overtime main dengan anak2, aaalahai anakEsok Mama Ayah nak keje nak oiii !!! Haru haru Ni kisah Mama Mama  dahulu..Sekarang: 1. Sapu je sleepbalm xdan 10minit anak lelap. Bagus oii #BalmTN ni.2. Mommy sapu sleep time dkt yaya. Sampai skrg yaya tak bangun lagi. Lena betul yaya tido! Mommy pon… Read more »

Sebab kami lah Mama join Tasneem Naturel ❤

      No Comments on Sebab kami lah Mama join Tasneem Naturel ❤

Assalammualaikum..Hello Semua . Kamilah sebab Mama join Tasneem Naturel . 2 balm ni mesti kena ada dengan kami. . Sebenarnya Tummy Time tu  Mama kitorg yang selalu guna. Sebab Mama selalu sangat badan berangin, kembung,.Mabuk loya nak muntah semua la.dari baby hingga dewasa leh guna tekaww. . Sapu Sapu je lega.Sapu2 Tummy je kentut . . CoughFlu Time bekalan kitorg… Read more »

Tips Anak Sembelit dari Puan Yatie Eimra

      No Comments on Tips Anak Sembelit dari Puan Yatie Eimra

Sembelit ni perkara biasa jer dikalangan bayi & kanak². Anak² yang susah/cerewet makan pn xterkecuali alami masalah ni sebab pengambilan susu formula yang banyak. Bagi kes anak macam ni – Menurut pediatrik, susu susah nk hadam & akan diserap masuk dalam usus. Bila anak kurang makan lak, lg la lambat isi perut nak penuh. Najis dok terperam je dlm usus… Read more »

Khas untuk ibu bapa sekalian. Tahukah anda bahawa

1. Anak tunggal slalunye lambat cakap. 2. Anak pompuan cakap banyak 3 kali daripada lelaki 3. Bermain dengan anak-anak meningkatkan kegembiraan emosi mereka 4. Anak lelaki suka fizikal touch dengan bapak. Main ultraman, pergi padang.Kalau anak lelaki tak dpt fizikal touch die akan suka bergaduh dgn adik-adik dia 5. Interaksi antara ibu bapa dan anak dengan bermain akan membina bonding… Read more »

Breastfeeding is a COMMITMENT, bukan trend

Credit to FB Maisarah Ismail Adakah anda sanggup terima : . 1: bangun setiap 2 jam setiap malam untuk menyusukan baby bermula dari hari pertama kelahiran yang penuh episod suka/duka sehingga infinityyyyy and beyond  2: tidur mengiring sebelah side 30 minit or lebih atau duduk di kerusi memangku anak menyusu selama 30 minit atau lebih? Lebih tragis perlu lakukan… Read more »