Category Archives: Parenting

13 PETUA POWER MENDIDIK ANAK YANG NAKAL MENJADI SOLEH!

1. Pastikan dia makan malam sebelum maghrib seperti yang Nabi SAW sarankan supaya mudah belajar waktu malam. Makan malam lepas maghrib buat anak mudah letih dan mengantuk bila belajar. Makanan hadam selepas 1 ½ jam makan. Jadi anak boleh belajar dengan berkesan dan fokus jika belajar 1 ½ jam selepas makan malam. Pastikan dia kurang makan daging merah, banyakkan daging… Read more »

Anak meragam dan tidur tidak lena, ibu naik gila

“Kak saya dh nak naik gila haha” Ini kisah setahun lepas, sungguh menjentik hati Mama. Sungguh saya terkejut dengan whatsaap ibu ni. Yelah, mana tak nya naik gila, bila anak merengek meragam tak nak tidur dan dah tidur pulak, sekejap bangun ( tidak tidur lena) . Esok mak nya pagi-pagi nak pergi bekerja pulak. Di tempat kerja, tekanan di tempat… Read more »

Kenapa bayi menangis ?

      No Comments on Kenapa bayi menangis ?

Bayi anda sering menangis? Bayi menangis adalah perkara tapi kalau tangisan nya berlarutan kena ambil perhatian ye Mommies. Jika bayi menangis kurang 5 minit, jangan risauyi mungkin perlukan lebih perhatian. Jika bayi menangis lebih 5 minit , periksa adakah bayi anda DEMAM – suhu normal manusia ialah 36.5 dan 37.5 darjah celcius. Tapi kalau bayi tidak demam, adakah dia sakit?… Read more »

Kisah Kami : BabyWearing Kain Batik Lepas

      No Comments on Kisah Kami : BabyWearing Kain Batik Lepas

Mama tengok-tengok Facebook semalam, jumpa la gambar ni. Gambar Nur Alisya yang di yang gendong ayahnya beberapa tahun lepas. Al kisahnya Alisya memang agak semangat, memang kalau dukung dia tu terasa la. Kami ada jugak cuba carrier yang di hadiahkan oleh kawan Mama auntie Kong dan Renu. dan juga carrier kakak nya, tapi dia tak mahu duduk pulak.Anyway thanks antie2… Read more »

Patutkah Penggunaan Walker, Baby Bouncer dan Jumper ?

Ada banyak kontroversi tentang penggunaan walker, baby bouncer dan jumper.   Terdapat banyak juga kemalangan bayi yang melibatkan penggunaan produk ini. Jadi persoalannya, patutkah ibu-ibu menggunakan produk ini ? Boleh. Tapi, MODERATION is key. Dengan kata lain, bersederhanalah dengan penggunaannya. Jom admin rungkaikan sedikit bahaya penggunaan produk ini supaya ibu-ibu boleh cakna dan elak mana yang boleh. Ibu perasan tak… Read more »

6 Cara Meghilangkan Batuk Anak

      No Comments on 6 Cara Meghilangkan Batuk Anak

Batuk! Musim-musim sekejap panas sekejap sejuk ni batuk pun susah nak hilang.Sebenarnya batuk ni berperanan dalam membersihkan iritasi dan infeksi dari tubuh, tetapi batuk terus-menerus dapat mengganggu rutin seharian anak. Ada banyak kemungkinan penyebab batuk, termasuk alergi, infeksi dan sebagainya. Beberapa petua dapat membantu melegakan batuk bagi anak Mommies. 6 Petua Melegakan Batuk ini adalah yang MamaNurs sendiri guna untuk… Read more »

5 Makanan untuk Minda Anak

      No Comments on 5 Makanan untuk Minda Anak

Assalammualaikum, entry kali ini adalah panduan untuk Mommies termasuk MamaNurs ni mencari makanan yang baik dan berkhasiat . Hidangan yang sihat membantu perkembangan otak anak-anak kita. Check it out ! 1. Madu kaya dengan fruktosa iaitu gula ringkas yang boleh diserap terus ke dalam darah untuk memberi tenaga segera. Para penyelidik menggelar madu sebagai agen untuk mencerdaskan otak.  Sabda Rasulullah… Read more »

TIPS SEBELUM ANAK TIDUR

      No Comments on TIPS SEBELUM ANAK TIDUR

Saya ada baca one of my customer share di status Whatsaap dia dan saya pun minta la nota yang lebih details supaya info menarik ini dapat di kongsikan kepada lebih ramai ibu bapa. Thanks to Puan Syuhada.  Apa Nak Buat Sebelum Anak Tidur? Jauhkan anak kita daripada CAHAYA segala jenis gadget dan TV sebelum masuk waktu tidur Kena elakkan cahaya… Read more »

6 PETUA HILANGKAN BATUK BAYI DAN KANAK-KANAK

Bila anak batuk ibu ibu memang risau kan. Nak pulak anak yang semput.Jom tengok 6 Petua Hilangkan Batuk Anak-Anak : 1. Rehat secukupnya Ibu bapa perlu mengelakkan bawa anak keluar ke tempat-tempat sesak dan ramai orang kerana anak akan berasa terlalu letih dan melambatkan proses penyembuhan. Selain itu, ianya juga akan menyebabkan virus tersebar kepada kanak-kanak lain. 2. Tepuk percussion… Read more »

Tips MNM : Anda tidak kekurangan susu …

Tips MommyNoahMikail : Ramai mommies masih keliru dengan kuantiti susunya sendiri. Terutamanya yang direct feeding. Yang pump tu bolehla juga agak2 tengok amaunnya kan. Tapi yang direct feeding ni ? Jadi mama ingin kongsikan perkara dan situasi yang TIDAK menandakan bahawa anda kekurangan susu : 1. Bayi menyusu dengan kerap tanda tak cukup susu ? Bayi yg menyusu susu ibu… Read more »