4 kaedah turunkan kuning bayi yang baru lahir

Posted on 1 min read 42 views
Jaundice atau biasa disebut ‘baby kuning’ adalah warna kekuningan yang kelihatan pada kulit yang disebabkan oleh meningkatnya kadar bilirubin dalam darah.
Jaundis pada bayi adalah jaundis yang berlaku dalam masa sebulan selepas bayi lahir.
Kaedah turunkan kuning bayi yang baru lahir:
1. Jika ditanya ahli perubatan, kaedah terbaik untuk hilangkan kuning bayi adalah dengan kaedah fototerapi. Bayi diletakkan di bawah lampu biru yang mempunyai bacaan 450 nano water. Kita tak sanggup melihat anak mereka tidak berbaju dijemur di bawah lampu biru ini. Lampu biru ini akan menukarkan bilirubin kepada biliverdin sebelum dikeluarkan melalui proses perkumuhan.
2. Berikan susu ibu sekerap mungkin.  Susu ibu adalah penawar terbaik untuk bayi. Paling baik bagi bayi menyusu  sebanyak 2 ke 3 jam sekali atau 8-12 kali sehari untuk menggalakkan pergerakan usus. Bayi kuning biasanya akan tidur banyak, ibu kena bangunkan juga dan susukan setiap 2 jam.
3. Sapukan Trub balm pada perut bayi & tapak kaki. Ia untuk lancarkan sistem penghadaman. Bayi menyusu banyak, dan pembuangan lancar bayi akan kerap membuang air kecil dan besar. Kuning akan turun.
4.Calm Time Balm pula dalam pada masa sama membantu  turunkan kuning, sapukan kerap pada kawasan hati. Iaitu kawasan atas sedikit dari perut. Dalam calm time ni, ada EO geranium yang berkesan bantu turunkan jaundice baby.
Sumber ; Tasneem

Whatsaap 01156254769 atau click sini http://www.wasap.my/601156254769

COD / Pickup Shah Alam
Poslaju Seluruh Malaysia

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

No Comments Yet.

Produk Kami

0
Your Cart