MINYAK ZAITUN & ALZHEIMER

Posted on 2 min read 5 views

Apakah Alzheimer ?   Alzheimer adalah penyakit progresif, di mana gejala demensia secara beransur-ansur memburuk selama  beberapa tahun. Pada peringkat awal, kehilangan ingatan adalah ringan, tetapi dengan Alzheimer peringkat  akhir, individu kehilangan kemampuan untuk melakukan perbualan dan bertindak balas terhadap  persekitaran mereka.

Pemakanan tidak sihat dan tindakbalas keradangan boleh merosakkan sel-sel saraf di otak. Kesannya ialah masalah;

  • Kehilangan memori
  • Perubahan sikap
  • Perubahan tingkahlaku/perangai

Ketiga-tiga simptom ini dipanggil sebagai penyakit Alzheimer.

Bagaimana mahu mengurangkan risikonya dengan pemakanan?

Kajian mendapati pengambilan makanan yang tinggi antioksidan mampu mengurangkan risiko penyakit Alzheimer. Bahan oleochantal yang terdapat dalam minyak zaitun membantu mengeluarkan protein beta-amyloid yang tidak normal.

Kajian yang diterbitkan dalam jurnal perubatan Chemical Neuroscience pada 2013 ini mendapati penduduk di kawasan Mediterranean mempunyai peratusan yang rendah terhadap penyakit Alzheimer berbanding wilayah lain di seluruh dunia.

Minyak Zaitun Extra Virgin juga mengandungi Hydroxytyrosol – antioksidan yang paling hebat ditemui oleh sains sehingga kini. Hydroxytyrosol dikenali sebagai antioksidan dengan molekul yang paling halus sehingga mampu menembusi sel-sel neuron otak.

Hydroxytyrosol dikenali sebagai superstar antioksidan. Nilai ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) direkodkan pada angka 68,576 – 15x ganda tinggi dari Teh Hijau dan 3x ganda CoQ10.

Saintis mendapati Hydroxytyrosol bersifat anti- keradangan, antibakterial, antioksidan dan berfungsi sebagai pelindung kardio (cardio protective).

Olivie30x mempunyai kepekatan Hydroxytyrosol sehingga 30x ganda berbanding minyak zaitun biasa dan juga tinggi dengan oleochantal.

Prof Henry Joyeux, seorang onkologi di Hospital Universiti Montpellier, Perancis yang juga pakar dalam bidang nutrisi dalam satu ucapannya menyatakan;

“𝐒𝐚𝐲𝐚 𝐚𝐤𝐚𝐧 𝐦𝐞𝐧𝐠𝐠𝐮𝐧𝐚𝐤𝐚𝐧 𝐎𝐥𝐢𝐯𝐢𝐞 𝐏𝐥𝐮𝐬 𝟑𝟎𝐱 𝐬𝐞𝐜𝐚𝐫𝐚 𝐦𝐞𝐥𝐮𝐚𝐬 𝐭𝐚𝐧𝐩𝐚 𝐩𝐫𝐞𝐬𝐤𝐫𝐢𝐩𝐬𝐢, 𝐥𝐞𝐛𝐢𝐡-𝐥𝐞𝐛𝐢𝐡 𝐝𝐚𝐥𝐚𝐦 𝐛𝐢𝐝𝐚𝐧𝐠 𝐨𝐧𝐜𝐨𝐥𝐨𝐠𝐢𝐬𝐭 𝐬𝐚𝐲𝐚” – Prof Henry Joyeux

“In a new study, the researchers show that consumption of extra-virgin olive oil protects memory and learning ability and reduces the formation of amyloid-beta plaques and neurofibrillary tangles in the brain — classic markers of Alzheimer’s disease.Jun 21, 2017 Sumber : Extra-virgin olive oil preserves memory, protects brain against …
www.sciencedaily.com

Saya memilih Olivie Plus 30x untuk saya dan keluarga untuk diamalkan.

Taste the Green Power! Cubalah!


Whatsaap 01156254769 atau click sini http://www.wasap.my/601156254769/bantu+saya+dapatkan+Olivie30+bg

COD / Pickup Shah Alam
Poslaju Seluruh Malaysia

Olive House

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

No Comments Yet.

Produk Kami

0
Your Cart