Punca dan Cara Elak Ruam Lampin pada Bayi Anda

Posted on 3 min read 215 views

Ruam lampin adalah perkara biasa dan berlaku tidak kira betapa berhati-hati anda menjaganya. Hampir semua kanak-kanak yang memakai lampin mengalami ruam lampin

Punca ruam lampin

Banyak perkara boleh menyebabkan ruam lampin pada anak anda.

Kebiasaannya, punca utama adalah memakai lampin basah atau kotor terlalu lama. Kelembapan, geseran dan bahan amonia yang dilepaskan dari air kencing yang berpanjangan boleh merengsakan kulit anak anda.

Lampin pakai buang (diapers) selalunya membuat ruam lampin menjadi lebih teruk kerana udara berhenti beredar secara normal dan menjadikan kawasan lampin lembap.

Sabun dan bahan pencuci yang tertinggal di lampin kain selepas mencuci juga boleh menyebabkan ruam lampin.

Kadang-kadang kanak-kanak juga mempunyai keadaan lain seperti ekzema,impetigo dan lain-lain yang boleh menyebabkan ruam lampin menjadi lebih teruk.

Gejala ruam lampin

Kulit di bahagian bawah anak anda akan kelihatan merah dan sakit. Kadang-kadang ruam lampin boleh naik ke perut anak anda atau merebak ke belakang bayi anda. Sebilangan kawasan kulit mungkin naik atau bengkak, dan mungkin terdapat pecah pada kulit. Kerosakan ini disebut bisul.

Lipatan kulit biasanya tidak terjejas kerana air kencing tidak masuk ke dalamnya. Ruam boleh menyebabkan rasa tidak selesa dan sakit, yang boleh membuat bayi anda mudah marah.

Rawatan ruam lampin

Langkah-langkah sederhana selalunya adalah yang terbaik. Ruam lampin biasanya akan menjadi lebih baik atau hilang dalam beberapa hari setelah mengambil langkah-langkah berikut.

Tukarlah lampin bayi anda dengan kerap

Menukar lampin dengan lebih kerap menjadikan kawasan lampin kering dan memberi peluang pada kulit anak anda sembuh. Periksa anak anda setiap jam atau lebih untuk melihat apakah lampinnya basah atau kotor. Tukar lampin basah atau kotor dengan segera.

Biarkan ‘udara’ bawah bayi anda

Beri udara di bahagian bawah bayi anda selama mungkin setiap hari. Anda boleh membiarkan bayi terbaring di lampin terbuka atau tuala (telanjang dari pinggang ke bawah) walaupun dia sedang tidur. Anda juga boleh mengikat lampinnya secara longgar, agar udara bebas beredar.

Bersihkan kulit bayi anda

Gunakan air suam dan sabun yang natural seperti Calm Bath  (tanpa Paraben, SLS dan SLES) untuk mencuci kulit bayi anda. Bilas kulit sehingga bersih dan perlahan-lahan tepuk keringkan dengan tuala. Gunakan air mengalir untuk membersihkan bayi anda. Sekiranya anda menggunakan tisu sekali pakai, pastikan ia tidak mengandungi alkohol atau sabun yang boleh merengsakan dan menyakitkan kulit anak anda. Ini adalah kerana sesetengan bayi alergik terhadap bahan di dalam tisu pakai buang itu sendiri.

Gunakan krim yang sesuai selepas menukarlampin

Sapukan krim setiap kali menukar lampin . Anda boleh menggunakan Skeenz Balm  ini membantu membantu memulih, menghalang dan merawat ruam dari terus membiak pada kulit anak anda.

Bedak  tidak disyorkan untuk ruam lampin. Elakkan

Bilas lampin kain sehingga bersih setelah dicuci

Ini menghilangkan sisa sabun di lampin bayi anda. Pemutih paling berkesan untuk membunuh bakteria, tetapi pastikan untuk membilas lampin dengan baik di dalam air  setelah menggunakan bahan pencuci berasaskan pemutih. Pastikan lampin cukup kering sebelum menggunakannya lagi.

Elakkan seluar dalam plastik jika anda menggunakan lampin kain.


Berminat dengan mana-mana Produk Tasneem Naturel atau ingin jadi agen Tasneem Naturel :  Whatsaap 01156254769 atau click sini http://www.wasap.my/601156254769

COD / Pickup Shah Alam
Poslaju Seluruh MalaysiaTasneem Naturel Shah Alam

Free Dropship registration

 

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

No Comments Yet.

0
Your Cart