CARA DIDIK ANAK JADI CERGAS DAN CERDAS

Posted on 1 min read 414 views

1. Pembelajaran adalah satu proses.

Jadikan setiap perbuatan adalah ruang percuma untuk ibu-ibu mengajar. Sebagai ibu -bapa kita perlu bersedia mengajar di setiap perkara dan perbuatan yang kita buat seharian.

Bersedia menjadi guru walaupun berada di depan laptop, bersedia menjadi guru walaupun tengah memasak, bersedia menjadi guru di mana-mana ibu bapa berada.

Pastikan anak melakukan aktiviti hafazan sejak dari mereka belum pandai membaca lagi, ini membantu anak kita sentiasa cergas dan cerdas.

2.Displin

Nabi SAW dah pesan, apabila anak masuk usia 7 tahun ajarkan mereka solat. Apabila usianya 10 tahun, rotan jika tidak solat. Bersedia jadi cikgu displin mengikut keseuaina umur anak.

3. Pelukan

Segarang manapun kita, setarzan mana pun suaranya, peluklah anak setiap hari. Kajian menunjukkan anak yang dipeluk setiap hari akan mempunyai kekuatan IQ yang lebih kuat daripada anak yang jarang dipelu

3. Menjaga pemakanan

Pastikan mereka mulakan pagi mereka dengan makan madu asli dan bersarapan setiap pagi.

Bawa air kosong ke mana sahaja mereka pergi,  Air yang cukup perlu untuk otak yang cerdas. Sebab otak memerlukan air dan oksigen yang cukup untuk berfungsi dengan baik.

Makan makanan berkhasiat dan seimbang, halal penting untuk membantu anak kita lebih cerdas.

 

 

 

 

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

No Comments Yet.

0
Your Cart