2 Jenis Madu Tiruan

Posted on 2 min read 649 views

Perkongsian ini saya ambil dari FB Dr Zubaidi.Baru-baru ini ada perbincangan dengan seorang pakar madu dari USM Kubang Kerian. Isu madu tiruan memang menyedihkan. Ada dua jenis madu tiruan :

1. Madu sintetik.
Madu ini yg memang dibuat di makmal. Ia adalah campuran gula atau manisan yg bukannya madu. Ia biasanya terdapat dijual di tepi jln, pasar, pasar mlm dgn harga murah.

2. Madu Campuran

Madu ini selalunya dari negeri Cina. Madu ini jika dibawa ke negara ke transit eg. Australia, dan New Zealand akan ditukar lebal madu. Contohnya : tukar surat beranak kepada madu Australia atau New Zealand dan dieksport ke negara ke tiga seperti Amerika, Malaysia. Kononnya madu dari negara-negara ini.Jika sampai di negara ke seperti Iran, ditukar label kpd madu sidir (maaf cakap) dgn menambah perisa dan aroma dan dieksport pula kpd negara ke negara Islam seperti Malaysia, indonesia dll.

Di Malaysia madu dari China ini biasanya dilabel madu kelulut (sebab harganya mahal) setelah dicampur sedikit madu kelulut atau perisa dan aroma sintetik. Biasa juga madu asli ditambah gula utk menambah berat dan isipadunya.Madu yg berasal dari China sgt rendah kualitinya atau kurang berzat kerana lebah diberi minum air gula 2x sehari. Jadi lebah tak perlu susah payah cari manisan dari pokok dan bunga.

Inilah kerja-kerja mafia madu.Namun begitu, tidak dinafikan ada madu-madu yang asli ie Madu Sidr yang asli, Madu Australia dan New Zealand yang asli dan Madu Kelulut Malaysia yang asli.

Jadi berhati-hatilah mencari sumber madu yg asli. Jangan mudah terpedaya.

#HealthDeZubaidi
#DrZubaidi
#dietdrzubaidi


Kami jual HANYA #maduasli #maduhutan #rawhoney. Certified Raw oleh Institut Genom Malaysia. .
berminat nak dapatkan Madu Asli whatsaap :
http://www.wasap.my/601156254769

*pos ke seluruh Malaysia boleh diuruskan dgn sedikit caj pengeposan mengikut berat dan lokasi.

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

No Comments Yet.

1
Your Cart