Sepagi di Dusun Pak Long

Posted on 2 min read 577 views

Dah lamanya rasanya tak menulis di blog ini, banyak aktiviti yang tak sempat nak saya kongsikan. Apa khabar semua? harap semuanya sihat-sihat belaka.

Ha  sebelum saya meneruskan perkongsian, saya nak tanya 1 soalan kat semua, dalam banyak-banyak durian, durian apa yang paling sedap di dunia?

Ye,durian yang paling best di dunia ialah durian FREE..hahaha Semoga di murahkan dan di luaskan rezeki orang yang bersedekah.

Dalam Al-quran, Surah 59 Al-Hasyr ayat 9 ada disebutkan :

                         

Terima Kasih Pak Long

 “Mereka juga mengutamakan orang-orang yang berhijrah itu lebih daripada diri mereka sendiri, sekalipun mereka dalam keadaan kekurangan dan amat berhajat. Dan (ingatlah), sesiapa yang menjaga serta memelihara dirinya daripada dipengaruhi oleh tabiat bakhilnya, maka merekalah orang-orang yang berjaya.”

Kisah minggu lepas, kebetulan memang balik kampung di Jelebu. Orang dah nak habis musim durian, kami baru nak ke dusun. Kami ke dusun abang sulong saya. Sebabnya memang duriannya baru gugur pun.Ni la abang sulong saya, seorang Tabib Bekam di kawasan Seremban.

Seronok sangat anak-anak di  Pak Long mereka, Uwan pun ikut sekali, rasa macam pergi berkelah. Memang terasa macam berkelah la, dengan dusunnya di tepi sungai.

Dina dan Alisya tak pernah masuk hutan, inilah pengalaman pertama mereka. Masa semua orang mencari durian gugur, kami bertiga hanya tinggal duduk di pundung kecil betemankan nyamuk-nyamuk, hihi.

Bagi mengurangkan kebosanan, saya menghidupkan unggun api. Kesian kan budak-budak sekarang, main unggun api pun seronok sangat. Sambil-sambil tunggu, bakar daun-daun kering yang pak long mereka dah bersihkan. Main dapat, peluh keluar,nyamuk pun lari.

Tuh dia, sebakul pak long dan Ilmam (anak Long) bawak durian. Puas hati dapat makan durian fresh banyak dan free pulak tu.

Alhamdulillah .

Itulah aktiviti yang kami buat masa balik kampung haritu, firstime expirence la untuk Dina dan Alisya. Semoga mereka berdua dapat belajar sesuatu dan ada pengalaman masuk ke hutan masa kecil. Mungkin tiada apa-apa bagi orang dah biasa, tapi ia bermakna bagi yang tak pernah merasa.

berkelah di kebun pak long. durian Jelebu

 

 

 

 

 

 

Ok lah kita belanja satu video! …Nanti kita kita tulis lagi yea, kisah kami.diari mama

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

No Comments Yet.

1
Your Cart