Kenapa bayi menangis ?

Posted on 2 min read 564 views

Bayi anda sering menangis? Bayi menangis adalah perkara tapi kalau tangisan nya berlarutan kena ambil perhatian ye Mommies.


Jika bayi menangis kurang 5 minit, jangan risauyi mungkin perlukan lebih perhatian.

Jika bayi menangis lebih 5 minit , periksa adakah bayi anda DEMAM – suhu normal manusia ialah 36.5 dan 37.5 darjah celcius.

Tapi kalau bayi tidak demam, adakah dia sakit? jom tengok tanda-tanda yang mungkin boleh membantu Mommies antaranya tangannya menggengam, kakinya melurus ke atas bahagian dada. Wajahnya kemerahan semasa menangis.Sebab Bayi Menangis

1. Kolik / Kembung – Jika bayi menangis dalam tempoh yang lama iaitu lebih daripada 3 jam atau lebih 3 hari seminggu, ia mungkin KOLIK / KEMBUNG.Anda boleh mengelak Kolik / Kembung berlaku :

  • Elakkan Ibu menyusu makan coklat, kafien, makanan pedas sayuran sejuk seperti kobis, brokoli dan bunga kobis
  • Elakkan menggunakan botol susu yang bukan anti kolik, pastikan menggunakan botol susu anti kolik
  • Kerapkan menyapu tubuh bayi dengan T-Rub supaya bayi berasa selesa di bahagian seperti perut, tapak kaki, betis, belakang badan, ubun-ubun serta dada untuk memberi keselesaan pada bayi.
  • Pemakaian stokin dan barut juga membantu.

2. Lapar – mungkin bayi masih lagi lapar walaupun baru sahaja selesai menyusu.

3. Lampin Basah – Pastikan lampin kerap di tukar dan dapat juga mengelakkan masalah ruam pada bayi. Sapukan Skeenz setiap kali menukar lampin.


4.Mengantuk dan Letih : Sediakan ruang yang selamat dan seleasa, berikan ciuman dan pelukan. Mungkin Mommies perlukan bantuan Calm Time iaitu sapuan balm yang berasaskan essential oil untuk membantu bayi lebih selesa dan bertenang.


5. Sembelit
Bayi mudah terkena sembelit walaupun mereka menyusu badan.Ini kerana sistem pencernaan mereka sangat sensitif dan kadangkala tidak dapat bertindak balas dengan baik terhadap makanan tertentu.
Cuba tuamkan perut, urut dengan T-Rub , atau mengusap perlahan untuk membantu melegakannya.

Tengok Cara Mengatasi Masalah Sembelit di sini

========================================================================
Saya agen Tasneem Naturel. Berminat dengan mana-mana balm / roll on Tasneem Naturel Whatsaap 01156254769 atau click sini http://www.wasap.my/601156254769

COD / Pickup Shah Alam 
Poslaju Seluruh Malaysia 
Belian lebih daripada 1 balm potongan 10% 
Saya Agen Tasneem Naturel Shah Alam

Share

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

No Comments Yet.

0
Your Cart