Cara Mengatasi masalah Bayi Sembelit

Posted on 1 min read 166 views

Anak sembelit ker ? Alahai siannya la anak kecik-kecik dah sembelit.

Masalah sembelit dalam kalangan bayi memang selalu berlaku. Keadaan ini selalunya membuatkan ibu-ibu berasa susah hati. Yelah, ibu mana yang tahan melihat anak menangis sampai merah muka meneran sakit perut? Kesian kan bayi sembelit.
.

Bagi bayi yang lebih berusia dan sudah mula makan makanan pejal, simptom-simptom sembelit termasuklah:

• meragam, sakit abdomen dan gastrik;
• abdomen yang keras;
• sakit abdomen yang mengurangkan pembuangan air besar;
• najis bercampur darah, selalunya berpunca dari luka (fisur) rektum yang disebabkan oleh najis yang keras;
• najis yang sukar dikeluarkan dan berketul-ketul.

Kesiannyaaaa dekat baby dan anak-anak kecil kan?So, mama papa nak buat apa ni kalau mereka sembelit? Kesian tengok si manja asyik merengek je.

Ok, ini ada sedikit tips untuk mengatasi masalah bayi sembelit. Moga berhasil

Tips 1: Membaringkan bayi lalu menggerakkan kakinya seolah-olah mengayuh

Tips 2 :  Banyakkan melakukan aktiviti fizikal seperti merangkak

Tips 3 : Urut perut bayi dengan pergerakan bulatan mengikut pusingan jam 30 kali dalam beberapa minit.

Tips 4:  Tambah serat dalam makanan bayi

Tips 5 :  Berikan bayi jus buahan, tetapi tidak digalakkan diberikan selalu pada bayi kerana takut menjejaskan pengambilan susu.

Tips 6 :  Meningkat pengambilan bijiran, buah-buahan dan sayur-sayuran.

Tips 7 :  Berikan bayi air masak yang lebih ketika cuaca panas.

Tips 8: Urut bayi dengan  T-Rub Balm Tasneem Naturel


Berminat dengan mana-mana Produk Tasneem Naturel Whatsaap 01156254769 atau click sini http://www.wasap.my/601156254769

COD / Pickup Shah Alam
Poslaju Seluruh Malaysia

Saya Agen Tasneem Naturel Shah Alam

 

Leave a Reply

No Comments Yet.

Produk Kami

1
Whatsaap Sekarang!
Powered by
0
Your Cart