Tips Anak Sembelit dari Puan Yatie Eimra

      No Comments on Tips Anak Sembelit dari Puan Yatie Eimra

Sembelit ni perkara biasa jer dikalangan bayi & kanak². Anak² yang susah/cerewet makan pn xterkecuali alami masalah ni sebab pengambilan susu formula yang banyak. Bagi kes anak macam ni – Menurut pediatrik, susu susah nk hadam & akan diserap masuk dalam usus.

Bila anak kurang makan lak, lg la lambat isi perut nak penuh. Najis dok terperam je dlm usus nk tunggu penuh. Tambah² pula anak xnak minum air kosong. So badan akan serap air dari najis bila badan kekurangan air.

Si kecik ni selalunya 3 hr xpoo², dah sembelit teruk smpai berdarah² (boleh letak minyak/vaselin utk kurangkan). Tu pn kena urut bagai baru poo² boleh keluar. Selalunya kena bg juice prune (yg dh readymade) nk bg poo². Tapi lepas tu sepanjang hari anak tercirit lak.

Semalam bg nabeez kurma + prune, malam td die poo², alhamdulillah syukur sgt.. poo² die soft & bhgian kepala pn xkeras kejung macam biasa walaupun dah masuk 3hr. Ank xmenangis masa poo² & xde masalah pn masa meneran. Lepas tu pn xde lak efek tercirit macam minum juice.
Mommies yg susah hati anak sembelit, boleh cuba cara sy ni, kot² serasi dgn anak..

Bahan²:

½ cawan air nabeez kurma+sbiji kurma

1 biji dried prune (sy guna sunsweet je)

Cara²:

1. Rendam dried prune dlm air nabeez kurma selama sejam-2

2. Bila dah lembut, lenyekkan buah kurma & prune. Tapis airnya.

Beri anak minum air ni. Boleh bagi secara berperingkat, tapi pastikan air ni dihabiskan untuk dpt hasil terbaik. Gunakan syringe kalau anak xnk minum. Air ni ambil masa gak utk bertindak, nak² kalau sembelit dah lame (anak sy minum petang, malam baru poo²). Boleh tambah lg sukatan jika perlu.

*boleh jer terus rendam sebiji kurma+prune dlm ½ cawan air selama sejam-2 tp sebaik²nya guna air nabeez kurma utk dptkn efek laxative terbaik

 Nota kaki:

Air nabeez kurma + prune ni sgt sedap. Ummi die yg xde masalah sembelit pn minum. Tapi xlame lepas tu mmg lawas la

Sumber: Facebook Yatie Eimra

 

Tips tambahan daripada Mama- boleh sapukan dengan T-Rub dari Tasneem Naturel.

Bertindak seperti minyak Telon/Yu yi
Membuang angin dalam perut
Bantu melegakan perut sebu
Bantu melegakan kembung perut
Bantu anak sembelit

Cara guna:
Sapu pada perut & tapak kaki.Balm ini membantu anak yang mengalami masalah perut seperti kembung, sembelit, cirit birit.Balm yang berasaskan Essentials oils selamat untuk bayi,


Saya agen Tasneem Naturel. Berminat dengan mana-mana Produk Tasneem Naturel Whatsaap 01156254769 atau click sini http://www.wasap.my/601156254769

COD / Pickup Shah Alam
Poslaju Seluruh Malaysia
Saya Agen Tasneem Naturel Shah Alam

0 thoughts on “Tips Anak Sembelit dari Puan Yatie Eimra

Leave a Reply