Vitamin C penting kepada Perokok

Posted on 2 min read 208 views

Walaupun langkah terbaik adalah dengan berhenti merokok, namun sekurang-kurangnya Vitamin C untuk perokok dapat memberikan perlindungan bagi organ-organ tubuh seorang perokok. Untuk mengurangkan kesan buruk merokok bagi kesihatan, sangat digalakkann bagi anda yang masih merokok untuk lebih memperbanyakkan pengambilan Vitamin C yang merupakan antioksidan kuat bagi tubuh kita.

Kenapa perokok perlu Vitamin C lebih banyak ?
Kerana pada seorang perokok semakin banyak rokok yang dihisap maka semakin banyak pula vitamin C yang hilang dari dalam rangkaian dan darah . Misalnya 1 batang rokok dapat menghilangkan sekitar 25 mg vitamin C yang sepatutnya diserap tubuh , itulah kenapa orang yang merokok memerlukan vitamin C lebih banyak lagi untuk melawan kerosakan sel dan mencegah timbulnya pelbagai penyakit akibat merokok seperti jantung , paru – paru , kanser , strok dan lain-lain .
Kajian Pengambilan Vitamin C
Menurut pelbagai kajian perokok perlu mengambil tambahan vitamin C berbanding mereka yang tidak merokok , lelaki perokok harus mengambil 125 mg vitamin C per hari , sedangkan perokok perempuan 110 mg setiap hari dari keperluan normal vitamin C per hari yang diperlukan tubuh kita yaitu sekitar 60-90 mg . Tambahan tersebut diperlukan untuk menjangka kehilangan vitamin c akibat merokok .

Manfaat Vitamin C
Selain memberikan banyak manfaat bagi perokok , dengan mencukupi keperluan vitamin C juga sangat bagus bagi kesihatan tubuh kita seperti meningkatkan kekebalan tubuh , menangkis serangan virus influenza , kawalan tekanan darah , menurunkan tahap stress , cegah stroke , anti kanser dan lain-lain. Kandungan vitamin C sangat mudah dijumpai pada buah – buahan dan sayur-sayuran semulajadi . Diantaranya adalah Brokoli , lada , jambu biji , strawberry , tomato , mangga , oren dan lain-lain

Sumber: http://dietdietsihat.blogspot.my/2014/01/kenapa-perokok-memerlukan-vitamin-c.

SUSTAINED RELEASE VITA-C PLUS

SR Vita C daripada Shaklee membekalkan 500mg Vitamin C untuk keperluan harian anda.

Yang lebih baik berbanding Vitamin C biasa kerana formula sustained releasemembekalkan vitamin C secara berperingkat dalam tempoh 5 jam selepas diambil. Ini dapat memastikan paras konsentrasi vitamin C yang optimum dalam darah sepanjang hari.

Harga RM 92.50 (180biji)

Cadangan pengambilan: 1 biji sehari.

==============================================================

Berminat?

Whatsaap saya Dahlia di 01156254769 atau click sini http://www.wasap.my/601156254769

Shaklee Shah Alam

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

No Comments Yet.

0
Your Cart