ESP kenyang lebih lama? Kenapa ye ….

Posted on 2 min read 290 views
Kenapa ESP minum ESP boleh buat kita rasa kenyang lebih lama? Sebab Indeks Glisemik ESP Shaklee adalah RENDAH . Apa itu Indeks Glisemik/Glycemic Index (G.I)? Jom ambil tahu….

Glycemic Index merupakan tahap pengukuran kualiti untuk karbohidrat dalam sesebuah makanan, berdasarkan berapa pantas 50g karbohidrat tersebut untuk menaikkan paras glukosa dalam darah. Kadang-kadang, ia juga merujuk kepada berapa pantas insulin yang akan dirembeskan (oleh pancreas) sebagai tindak balas oleh karbohidrat tersebut, dan berapa pantas karbohidrat tersebut dicernakan. Nilai rujukan untuk G.I ialah 100 (iaitu nilai G.I untuk glukosa).

Indeks glisemik adalah ukuran berapa cepat makanan yang kita makan dapat dipecahkan kepada glukosa (tenaga) dan dilepaskan ke dalam aliran darah. Makanan glisemik tinggi dapat dilepaskan ke dalam aliran darah dengan cepat menyebabkan kenaikan glukosa, manakala makanan glisemik rendah dilepaskan lebih lambat dari masa ke semasa

Umumnya, Indeks Glisemik ini ialah kadar penyerapan karbohidrat pada skala 0-100 dan kepantasannya menjadi glukosa dalam darah. Semakin cepat kadar penyerapannya/ penguraian, semakin tinggi indeks glisemiknya.

Makanan glisemik tinggi  dipecahkan pada glukosa dan dilepaskan ke dalam badan dengan cepat, jadi itu bekalan tenaga jangka pendek. Sekiranya kita tak guna tenaga tu dalam masa tertentu maksudnya lepas makan kita tido ke lebihan tu akan disimpan sebagai lemak. 

Makanan glisemik rendah pula dapat dikeluarkan pada badan dengan lebih perlahan, adalah bekalan tenaga jangka panjang, jadi kita boleh guna sikit demi sedikit …
Hurm…patutlah lepas minum ESP Shaklee kita rasa kenyang lebih lama…ni ler jawapannya..

Tahukah anda? Suatu kajian tentang pupulasi masyarakat Okinawa di Jepun,kebanyakan mereka boleh hidup lama sehingga 100 tahun dengan sangat sihat dan cergas serta catatan rekod insiden sakit kronik yang sangat rendah. Mereka mengamalkan makanan berasaskan soya “non-GMO” iaitu soya yang tidak diubahsuai genetiknya. Sungguh MENAKJUBKAN!!


================================================
Hubungi saya Dahlia Ayob Shaklee Independent Distributor [ID No : 887383] 
Whatsaap saya Dahlia di 01156254769 atau click sini http://www.wasap.my/601156254769
Penghantaran ke seluruh Malaysia / COD ke Seluruh Sekitar Shah Alam, Seksyen 20, Seksyen 19, Seksyen 7, UiTM Shah Alam, Sri Muda Shah Alam dan Kota Kemuning

Share

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

No Comments Yet.

0
Your Cart